tirsdag 24. januar 2012

Croissant

Oppskriften jeg har brukt er fra Åpent Bakeri boken "Brød". En kjempebra bok som jeg har brukt så mye at den har blitt litt fillete i kantene.. Her er hjemmesiden til Åpent Bakeri.

 Oppskriften på croissanter er ikke så langt unna en bolleoppskrift uten smør og kardemomme.
Her har jeg kjevlet deigen og hatt på et lag med smør, deretter brettet deigen 4 ganger.

Et godt tips (som ikke står i boken, men som jeg har lært av mamma..) er å bruke ostehøvel på smøret. Det er også lurt å være rask og ikke ha det altfor varmt på kjøkkenet.   

 Dette er lag nr 2 med smør.

 Brettes en gang.

 Så 3 ganger til.

 Nå er deigen klar.

 Jeg deler den i to, siden jeg vil lage små croissanter.

Her ser man alle lagene med smør.  

 Deles i trekanter og rulles.

 Så skal de heve i ca 30 min, ha på sammenvispet egg og stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 15 min.

Ferdig! Det er veldig morsomt å lage, og ikke så vanskelig som man skulle tro. Jeg har laget croissanter 4 ganger før, men først nå ble jeg helt fornøyd. Så kanskje krever det litt øvelse.. De er veldig gode. Sprø utenpå og myke inni!

mandag 16. januar 2012

Bagels/rundstykker

 I dag har jeg bakt bagels for første gang. Det er vel ikke helt "ekte" bagels siden de ikke er kokt i vann før steking. Jeg brukte oppskrift fra Passion 4 Baking.
Her er oppskriften. Jeg fulgte den, men brukte ikke form til å trykke ut runde emner. Det gikk bra uten. Og jeg hadde ikke fetaost, så jeg brukte yoghurt naturell. I tillegg smurte jeg bagelsene med egg blandet med litt vann, istedenfor krydderblanding som står i oppskriften.







Bagelsene ble gode. De smakte som rundstykker. Jeg bruker økologisk hvetemel så da blir de ikke så hvite som med "vanlig" hvetemel. Neste gang vil jeg prøve oppskrift på "ordentlige" bagels. Den er her.

tirsdag 6. desember 2011

Lage smør

Nå var vi tomme for smør, så da må jeg lage! Jeg har prøvd det en gang tidligere, og det var så enkelt. Og så morsomt, det var utrolig å se at det ble smør!

Jeg bruker 5 dl fløte og 2 spiseskjeer seterrømme i en food processor på middels hastighet, som er 7 på min maskin. Da går det ganske fort.


 Etter akkurat 4 minutter begynner maskinen å få problemer, og da ser det sånn ut. Da har smøret klumpet seg, og væsken som er igjen kalles kjernemelk.

Jeg tar en slikkepott og samler alt smøret til en klump og klemmer ut væsken.


Så blander jeg inn 7 klyper maldonsalt, ca 2-3 teskjeer.

Jeg former den til en "smør-pakke" og har den i kjøleskapet med matpapir rundt.
Det ble 250 gram smør!

Veldig morsomt, og veldig fort gjort! Og så smakte smøret akkurat som Tine Meierismør!

(oppskrift:egen)

mandag 10. oktober 2011

Den beste og enkleste eplekaken





125 g smør
125 g sukker
125 g hvetemel
2 egg
1 ts bakepulver

Fyll:
4 epler
6 mandler
2 ss sukker
kanel

Denne kaken skal bare røres sammen med en sleiv. Rør sammen alle ingrediensene.
(Romtemperert eller smeltet smør)
Stekes på 200 grader i 30-40 min på nederste rille i ovnen. 

Oppskriften er gammel. Den er fra min morfar fra da han jobbet i "Kringkastingen". Den er fra Fjernsynskjøkkenet.

"Far" som jeg kalte han, med sine tre døtre.

lørdag 1. oktober 2011

Eldhuset - fra år til år

 Her er eldhuset i oktober 2006. Her sto det opprinnelig.

 Oktober 2007. Her er det bare satt opp noen mål til hvor huset skal stå. Ellers lå alle materialene under bølgeblikk og presenning.

Oktober 2008. Kommet i gang.. 

Samme måned.

September 2009. Det tok visst sin tid dette.. 

 Juni 2010. Vi ble så og si ferdige med eldhuset i juni i fjor, men har hatt på torv og gjort noen småting i år.


Oktober 2011


tirsdag 27. september 2011

Eldhuset da det ble tatt ned

Huset fra siden..

Baksiden. Det er to ting som var veldig fint, synes jeg, som vi ikke har nå som vi har restaurert huset. Pipa (nå har vi stålpipe), og den tørrmurte grunnmuren. Men men, man kan ikke få alt..

Fra den andre siden



Inne i det lille rommet, som ble brukt som vedskjul. Her var det ikke gulv engang, men det var sikkert det opprinnelig. De som bodde her før (på 50-tallet) bodde i eldhuset hele sommeren, hele familien. Da flyttet de ut av våningshuset som de vasket ned.

Her har de tettet igjen åpningen mellom de to rommene. Den har vi åpnet igjen.

Pipa, inne i huset. Her var det en grue, med en takke inne i grua. Dessverre var takken rustet istykker.

Her er jobben i gang. Dette var sommeren 2007.

August 2011. Sånn ser eldhuset ut nå. Vi mangler grunnmur, takrenner og noe annet småtteri.

torsdag 22. september 2011

Enkle og gode havrekjeks

Havrekjeks
(ca 50 stk)

250 g havregryn
125 g smør
1,5 dl sukker
1 ts hjortetakksalt (kan sløyfes)
1 ts natron
1,5 dl melk
mel til deigen er passe fast

Sett stekeovnen på 180 grader.
Rør smør og sukker hvitt i en food processor. Rør natron og hjortetakksalt ut i melk.
Ha det i blandingen. Tilsett havregryn.
Spe med mel til du får en fin deig som du kan kjevle ut.
Stikk ut til kjeks med et glass e.l. Stek i 10-15 min til de såvidt er gylne. Avkjøl på rist.

Oppskriften er fra et eller annet blad, den er noen år gammel. Kjeksene er kjempegode, og mye sunnere enn de man kjøper i butikken!

Jeg pleier å forenkle oppskriften en del. Jeg smelter smøret og rører alt sammen. Så ruller jeg deigen til en pølse og skjærer passe tykke emner til kjeksene og legger de på stekeplaten. Det går også an å bruke grovt mel istedenfor hvetemel..

Veldig gode med smør og geitost!


onsdag 21. september 2011

Geiter

Geitene våre er 2 år gamle og fra Vaa i Vinje. De er rolige og fine dyr.



 Akkurat nå har de en liten innhegning, siden det snart er vinter. Om dagen kan de gå ut og inn som de vil.

 Koser seg med høy

torsdag 25. august 2011

Amerikansk eplepai

Jeg har lenge hatt lyst til å lage "Bestemor Duck" kake. Oppskriften på amerikansk eplepai er fra "a piece of cake" av Leila Lindholm



Alva hjelper til.



Ferdig! Det lukter iallefall godt på kjøkkenet.

Serveres avkjølt med lettpisket krem eller vaniljeis.

fredag 1. april 2011

Det var en gang

I juli 2006...

Vi hadde geiter. Her har vi fått to små geitekje.
Det var utrolig koselig med geiter. Vi hadde geiter i 4 år.


Lykle og Blåmann


Lykle og Lille

Vi hadde to Telemarks-kalver. Fagros og Ferdinand. Vi fant ut at det var altfor krevende å ha kyr på et lite gårdsbruk som vårt. Iallefall da vi fikk en liten baby. Vi hadde i tillegg høner, sauer og geiter.