onsdag 18. juli 2012

Surdeigsbrød

 I sommer har jeg bakt mye, får liksom litt dilla..
Så nå er fryseren full av brød, skolebrød, croissanter, svenske tekaker, foccacia.. Og i går lagde jeg kokosboller.. Kanskje ikke helt årstiden for det, men..

Brød baker jeg annenhver dag, ihvertfall. Jeg har en surdeig som jeg må mate med vann og mel og da setter jeg likegodt i gang en deig.

Brødet på bildet er grovt surdeigsbrød. Det er ikke noe gjær i det, og det er så morsomt at det går an! Det er ikke så vanskelig, det tar bare mye lenger tid. Deigen til dette brødet satte jeg i går formiddag, og først i dag tidlig kunne jeg sette i gang med å bake det ut.

Men deigen står jo bare der, man trenger ikke være hjemme engang. Så det er ikke noe mer jobb med surdeigsbrød enn med vanlig brød med gjær. Man må bare sette i gang i god tid hvis man skal ha det ferdig til noe spesielt.. Her er surdeigen min, i konsistensen skal den være som mousse. Jeg "mater" den med fingervarmt vann og økologisk rugmel.

Brødene har jeg stekt i denne gamle komfyren, den sto jo her i huset da vi overtok. Og fungerer utrolig nok like bra ennå.

Jeg pleier å steke brød på 250 grader i et kvarter, og så setter jeg ned varmen til 200 grader de siste 3 kvarterene. For i denne gamle ovnen må brødene stå 1 time.

7 kommentarer:

 1. Ser kjempegodt ut. Jeg har laget ciabatta i dag, ble vellykket.

  SvarSlett
 2. Ååå det så helt herlig ut :-)

  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 3. Beautiful photos and delicious looking bread!

  SvarSlett
 4. Du er så flink!! Forbilde altså... Jeg vil og....

  SvarSlett
 5. Hei!
  Ja, dette virker spennende, og morsomt å lage dem i en eldre ovn! Skal dere flytte?! Det har jeg ikke fått med meg før nå, men masse lykke til!

  Klem Cathrine :-)

  SvarSlett
 6. Hei! Kunne du tenke deg å si hvordan du lager surdeigen din? Oppskriftene jeg finner på nettet tar 4 dager, så da hørtes din greiere ut! :) Superkoselig og inspirerende blogg du har, håper dere finner en ny gård å pusse opp! :)

  -Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Oppskrift til surdeigen fant jeg på Trines Matblogg. Synes den fremgangsmåten har vært den enkleste og beste. Men det tar 4 dager da:)
   Så koselig å høre at du liker bloggen:) Og ja, håper vi finner en ny gård ja!

   Slett