Lefsene ble stekt på vedkomfyren som står i eldhuset. Denne komfyren blir utrolig fort varm, og varmer opp hele eldhuset. Men så blir den fort kald igjen også..
Oppskrift
15 g fersk gjær
1 teskje salt
50 g smør
2,5 dl melk
2 spiseskjeer lys sirup
5 dl siktet hvetemel/speltmel
1 dl siktet rugmel
300 g nykokt potet
3 dl siktet hvetemel/speltmel
Smelt smøret, ha i melken til blandingen er fingervarm. Ha i sirup og bland i gjær. Tilsett melet og saltet og bland. Deigen skal være litt klissete. Heves i ca 1 time.
Mens deigen hever kokes potetene (uten skall). Når de er ferdigkokte helles vannet av og de moses med en gaffel.
Tilsett potetmassen i deigen og rør sammen. Ha i mel til deigen er fin til å kjevles.
Ta passe biter av deigen på melet bakebord og kjevle de passelig tynne (blir de for tynne kan de revne) Stikk de med en gaffel og stek de i en tørr stekepanne på middels varme ca 1 min på hver side.
Legges oppå hverandre i et kjøkkenhåndkle.
Ikke lett å ta bra bilder i det mørke eldhuset. Her er utgangsdøren lukket og den eneste lyskilden er stearinlys.
Lefsen stekes og kaffen kokes.
Lefsen stekes og kaffen kokes.
Her er lefsen snudd. Vedkomfyren var ganske varm og lefsene lå kanskje i 20 sek på hver side.
Nykokt kaffe og lefse
Thanks for an interesting recipe, I'll try. Pleasant Friday to you! Valentina
SvarSlettI hope you will like it! A nice friday to you too!
Slett