fredag 20. april 2012

Lefser i eldhuset

Lefsene ble stekt på vedkomfyren som står i eldhuset. Denne komfyren blir utrolig fort varm, og varmer opp hele eldhuset. Men så blir den fort kald igjen også..

 Oppskrift

15 g fersk gjær
1 teskje salt
50 g smør
2,5 dl melk
2 spiseskjeer lys sirup
5 dl siktet hvetemel/speltmel
1 dl siktet rugmel

300 g nykokt potet
3 dl siktet hvetemel/speltmel

Smelt smøret, ha i melken til blandingen er fingervarm. Ha i sirup og bland i gjær. Tilsett melet og saltet og bland. Deigen skal være litt klissete. Heves i ca 1 time. 

Mens deigen hever kokes potetene (uten skall). Når de er ferdigkokte helles vannet av og de moses med en gaffel. 

Tilsett potetmassen i deigen og rør sammen. Ha i mel til deigen er fin til å kjevles.

Ta passe biter av deigen på melet bakebord og kjevle de passelig tynne (blir de for tynne kan de revne) Stikk de med en gaffel og stek de i en tørr stekepanne på middels varme ca 1 min på hver side.
Legges oppå hverandre i et kjøkkenhåndkle. 

 Ikke lett å ta bra bilder i det mørke eldhuset. Her er utgangsdøren lukket og den eneste lyskilden er stearinlys.
Lefsen stekes og kaffen kokes.

 Her er lefsen snudd. Vedkomfyren var ganske varm og lefsene lå kanskje i 20 sek på hver side.

Nykokt kaffe og lefse

2 kommentarer:

  1. Thanks for an interesting recipe, I'll try. Pleasant Friday to you! Valentina

    SvarSlett
    Svar
    1. I hope you will like it! A nice friday to you too!

      Slett