lørdag 28. april 2012

Erfaring bakerovn


Pizza fra bakerovnen..

Jeg har fått noen spørsmål om hva vi har lært av prosessen å mure en bakerovn.
Og hva vi evt. ville gjort annerledes.
Vi er ikke noen spesialister akkurat, men her kommer noen tips og erfaringer vi gjorde underveis og i ettertid.
Vi har hatt bakerovn i 2 år nå.

Vi bygde et stødig fundament i god tid før selve muringen av bakerovnen. Fundamentet går helt ned til bakken under eldhuset. 


Da vi hadde startet muringen fant vi ganske fort ut at vi hadde for lite ildfast sement og ildfast stein og teglstein. Selv om vi hadde regnet på det og trodde det skulle holde. Så det å ha nok av alt man trenger så ikke muringen stopper opp pga. stengte butikker osv. er nok lurt. Det er bedre å ha for mye, det er bare å bytte i etterkant.

Den ildfaste steinen som blir herten inne i bakerovnen skal bare ligge løst oppå sanden. Da er det viktig at sanden under er helt jevn. Det har funket helt fint hos oss. Det er ikke noen kanter mellom steinene og det er lett å ta ut glør og aske.
En ting som vi nok ville gjort annerledes er å ha gjort plass til en askeluke, men det går også helt fint å ikke ha det. Det kommer jo også an på hvor stor plass man har.



En ting vi gjorde feil var å skru bakerovnsdøra helt fast. Siden den er av jern utvider den seg når den blir varm og må være løs, altså bare boltes fast. Dette gjorde at vår bakerovn sprakk. Og vi måtte løsne døra. Nå gikk det helt fint, vi fikk tettet sprekkene og døra ble boltet fast med en bolt i hver side.

Vi skar de ildfaste steiene selv, men det er kanskje like greit å kjøpe de ferdig de man skal ha.

Det er greit å planlegge hvor røret til pipa skal være og hva slags pipe man skal ha. Vi valgte stålpipe. Det har fungert veldig fint. Vi sjekket for litt siden, nå etter å ha fyrt i 2 år, og det var ikke noe sot inni pipa, så den er så og si vedlikeholdsfri. Men det er vel uansett greit å sjekke innimellom. 


Bakerovnen fungerer veldig fint! Røyken går ut av pipa, det er lett å få fyr, ovnen blir varm og holder veldig godt på varmen.
Så vi er veldig fornøyde. Den fungerer akkurat som den skal!
Det var mye jobb å mure en bakerovn, mye mer enn vi trodde, og det kostet mye mer også.
Men det var verdt det!

Isabel og Alva koser seg med pepperkaker stekt i bakeroven (desember)

7 kommentarer:

  1. Hei!
    så spennende å lese om hvordan bakerovnen ble laget fra grunnen av! Det blir sikkert nydelige bakeverk i den, og så er det jo mulig å steke mange ting av gangen!

    Ønsker dere en flott helg!

    Klem Cathrine :-)

    SvarSlett
  2. Forresten, hvordan får du lagt inn denne muligheten til å svare på kommentarer? Har lett og lett i innstillinger, men finner det ikke! Takknemlig for tips og råd!

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig kommentar! Jeg har egentlig ikke gjort noe, når man er logget inn og går inn på kommentarer under et innlegg står det "svar" og "slett". Men jeg oppdaterte bloggen til ny versjon da det kom på Blogger for en stund siden.. Håper du får ordnet det:) Ønsker dere også en fin helg!

      Slett
  3. What beautiful children ...
    Take care of them.

    SvarSlett
  4. Hei!

    Vi sitter og kikker på denne fine bakerovnen din, og har lyst til å gjøre noe lignende selv. Savner bilder og forklaring på selve stekingen. Hvordan gjør dere det? Brett, eller?

    Hilsen Mona og Jon Harald - på Pinsle

    SvarSlett
  5. Hei!

    Vi sitter og kikker på denne fine bakerovnen din, og har lyst til å gjøre noe lignende selv. Savner bilder og forklaring på selve stekingen. Hvordan gjør dere det? Brett, eller?

    Hilsen Mona og Jon Harald - på Pinsle

    SvarSlett
  6. Hei!

    Vi sitter og kikker på denne fine bakerovnen din, og har lyst til å gjøre noe lignende selv. Savner bilder og forklaring på selve stekingen. Hvordan gjør dere det? Brett, eller?

    Hilsen Mona og Jon Harald - på Pinsle

    SvarSlett